‘Amphia Langendijk ziekenhuis was inspiratiebron voor de wijk’

20 juni '24

Tot 2022 stond het Amphia ziekenhuis Langendijk er nog. Nu maken de historische gebouwen plaats voor een groene woonwijk, waarvan de eerste 16 woningen na de zomer in verkoop gaan. De woningen in Park Langendijk zijn door twee architectenbureaus ontworpen en hebben verschillende architectuurstijlen. Architecten Christopher Ho van Diederendirrix en Rufus van den Ban van HP Architecten vertellen meer over het ontwerp en wat deze wijk zo bijzonder maakt. “Het lijkt ons geweldig als de wijk een eigen karakter krijgt, maar toch die verbinding houdt met Boeimeer en het park.”

image alt

Plek met geschiedenis

Sinds 2021 zijn Christopher en Rufus al betrokken bij Park Langendijk samen met hun team. “Ik werk graag aan plekken waar een geschiedenis aan vast zit, net als deze locatie. Hier heeft ooit een ziekenhuis gestaan en nu wordt het een woonwijk en krijgt het weer de kans om te verbinden met de woonwijken eromheen. Deels komen er veel spelregels terug uit het stedenbouwkundigplan, maar wij hebben vooral gekeken naar het oude ziekenhuis dat er stond. Het is niet letterlijk gekopieerd, maar dat was wel de inspiratie, samen met de wijk eromheen”, legt Christopher uit.

Platdak- tot oeverwoningen

Rufus: “De eerste fase bestaat voornamelijk uit grondgebonden woningen met een tuin. Ook heeft een aantal woningen een tuinkamer aan de straatkant. We hopen dat de bewoners de openslaande deuren lekker openzetten naar de tuinkamer aan de voorkant, zodat je buiten kunt zitten met je kopje koffie. Je zit hier behoorlijk in het groen en dat is echt een rijkdom. En toch heb je zicht op kinderen die op straat spelen. In de verdere uitwerking van het plan komen er oeverwoningen langs het water aan het Zaartpark. Deze woningen worden opgebouwd uit blokvormige volumes met allerlei leuke buitenruimtes. Zo heb je naast de tuin aan de waterkant ook de mogelijkheid om op andere verdiepingen een terrasje te hebben dat uitkijkt op het park dat ernaast ligt.” Christopher: “Het bijzondere aan de woningen met een plat dak zit ‘m vooral in de volumeopbouw en de schakeling van de woningen. De raamverhoudingen en de rechthoekige openingen is iets wat we terugzagen in de oude beelden van het ziekenhuis. Dit laten we terugkomen door verticale ramen vanaf de vloer tot bijna aan het plafond.”

image alt

Eenvoud en licht metselwerk

Door het gebruik van 3 verschillende stenen ontstaat er één geheel, maar ook een eenvoud. “Alle woningen krijgen een lichte kleur baksteen. Zo krijgt de wijk een herkenbaarheid”, vertelt Christopher. Rufus: “Het is goed om de kleur van de baksteen in relatie te zien met de kleuren in de omgeving. De lichte kleurkeuze bindt het hele plan aan elkaar. Het biedt ook een fraaie achtergrond voor al het groen in de wijk. Er worden zelfs plantenbakken mee ontworpen en elke boom- of bloemsoort is bedacht door een landschapsarchitect. Op bepaalde plekken in het ontwerp voegen we groen geglazuurde stenen als accent toe. Als er in de wintermaanden minder bladeren aan de bomen hangen is de kleur groen zo meer in het gebouw zelf te vinden.”

Groene daken en aan een park

“Het natuurinclusief wonen zit ‘m vooral in de vormgeving van de omgeving. De ruimte die er is tussen de gebouwen en rondom de straten is natuurlijk heel fijn. De auto is in principe een bezoeker en wordt behoorlijk uit de wijk weggehouden door parkeerkoffertjes in de bouwblokjes”, laat Rufus weten. Christopher: “Doordat de wijk aan een park ligt, wordt het park de wijk in getrokken. Er komen ook veel wandel- en fietspaden in de wijk rondom de gebouwen. De woningen met plat dak hebben sedumdaken. Dat draagt ook weer bij aan de biodiversiteit. Op de daken wordt water vastgehouden en dat voorkomt wateroverlast. Zo stroomt het niet zo snel het riool of openbaar gebied in.” Rufus gaat verder: “In deze groene omgeving moet er veel ruimte zijn voor vogels, slakken, bijen en noem maar op. Ook worden er overal warmtepompen aangelegd om de warmte op een slimme manier te gebruiken en te hergebruiken. Daarnaast zijn de woningen gasloos.”

image alt

Enkele uitdagingen

Inmiddels werken Rufus en Christopher al 3 jaar op dit project en waren er ook uitdagingen. Rufus: “In het oorspronkelijke plan zou het oude Diaconessenhuis behouden worden. Dit was door o.a. bouwkundige staat en duurzaamheid niet haalbaar. Nu wordt de geschiedenis teruggebracht door het hergebruiken van een uniek glas-in-beton kunstwerk uit het Diaconessenhuis in de noordgevel van het appartementencomplex. Als de zon erop staat dan komt er prachtig gekleurd licht binnen. Christopher gaat verder: “De uitdaging zit ‘m voor mij meer in die appartementengebouwen. Je wilt het park de wijk in trekken, dus dat betekent dat je ruimte wil creëren voor groen en je een balans moet vinden tussen bebouwd en onbebouwd.”

Maximaal woongemak

“Het lijkt me geweldig als de wijk een eigen karakter krijgt, maar toch die verbinding houdt met Boeimeer en het park. De nabijheid van het park en het centrum van Breda is natuurlijk een pluspunt. Ook het vele groen in de wijk, het woongemak, het fijn naar buiten kunnen kijken vanuit je keukenraam en de uitbouw voor als woonbehoeftes veranderen zijn ideaal”, somt Christopher op. Rufus: “Er komt een goede mix van koop- en huurwoningen, zo kan iedereen een nieuw thuis vinden. Alle woningen zijn comfortabel en van goede materialen gemaakt.  Ook komen er 145 plekken voor onder andere psychogeriatrie, somatiek, hospicezorg en mensen met dementie. De woningen in het appartementengebouw hebben een balkon of terrasje  dat aansluit op die mooie groene omgeving. Zo kan er op een bijzondere manier in een nieuwbouwwijk buiten gewoond worden.”

 

Wat speelt er? Het laatste nieuws
Wonen in Park Langendijk? Bekijk woningaanbod